Mustafa Kemal Atatürk
"Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir."                                                                                        "Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti'nin tarihi bir özelliği de, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir."                         "Bir milletin yenileşmesinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir."                                                                                      "Hayatta müzik lazım değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar insan değildirler. Eğer söz konusu olan hayat, insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten mevcut olamaz. Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir."                                                                                      "Eğer söz konusu olan hayat, insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten mevcut olamaz. Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir."                        

Bağlama Eğitim Programı

Bağlama Eğitim Programı

  • Beğen (198)
  • Görüntüleme: 756
  • Tarih: 2 yıl önce
  • Yorumlar: 6

Bağlama Eğitim Programı

" Bağlama eğitim programı; özel ve grup dersler şeklinde, hafta sonu veya hafta içi talebe göre programlanmaktadır. Öğrenci adayımızın, dersini alacağı enstrümana yönelik fiziksel ve uygunluk derecesi önem arz etmektedir. "

Daha önce eğitim almış ve belli bir derecede olan öğrenci adayımız için seviye tespit sınavı [solfej, deşifre ve eser icra] yapılır ve uygun olan sınıfa dâhil edilmektedir.

Eğitim süresi 4 dönemden oluşmakta, her dönem ise 10 aylık süreçte tamamlanmaktadır. Eylül ayı dönem başlangıcı, haziran sonu eğitim döneminin sonudur. Yaz döneminde [1 Haziran-30 Ağustos] tüm grup derslerimiz %30 indirimli olduğu gibi, hızlandırılmış bir eğitim programını da içermektedir.

Bağlama derslerini kendi belirleyeceğiniz mekânda [ev, iş, kurum], oluşturduğunuz grup/sınıf veya birebir özel nitelikte alabilirsiniz.

 

Eğitim Türü

Sınıf Mevcudu

Haftalık Ders Saatleri

Bağlama

Etüt [Pratik]

Solfej-Nota

Toplam

Grup Dersi

5 - 8 kişi

1 gün x 2 saat

1 Saat

1 Saat

3 Gün

Özel

Birebir

1 gün x 50dk

1 Saat

1 Saat

3 Gün

Özel Grup

2 Kişi

3 kişi

4 kişi

1 gün x 1 saat

1 gün x 1.5 saat

1 gün x 2 saat

1 Saat

1 Saat

3 Gün

Not: Etüt dersleri, öğretmenlerimizin gözetiminde asistan öğrenci tarafından enstrüman dersine başladıktan 2-3 ay sonra eklenir. Solfej dersleri dönemsel olarak açılır.


Bağlama Dersi Kaynakları:

 

·         Ataman, Sadi Yaver; Türk Halk Musikisi ve Bağlama Metodu

·         Durul, Kenan, 2007: Bağlama Metodu, bemol müzik yayınları, İstanbul.

·         Güneş, Deniz; Bağlama ve Bozuk Düzeninde Pozisyonlar-Egzersizler

·         Güneş, Deniz; Bağlama ve Bozuk Düzeninde Perde Tanıma Etüdleri

·         Güneş, Deniz; Solfej ve Bonasal Ritmik Çalışma Egzersizleri

·         Kurt, İrfan, 1989: Bağlama'da Düzen ve Pozisyon, Pan Yayıncılık, İstanbul.

·         Parlak, Erol, 2000: Türkiye'de El ile Bağlama Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleri, İstanbul.

·         Sağ, Arif ve Erzincan, Erdal, 2013: Bağlama Düzeni Metodu, Pan Yayıncılık, İstanbul.

·         TRT Müzik Dairesi Yayınları THM Repertuarı (sözlü,  sözsüz sve oyun havaları)


Etiketler




"Bağlama Eğitim Programı" ile ilgili sıkça sorulan sorular


" Öğrencilerimizin nitelikli ve uygun ödeme koşullarında eğitimlerini alabilmesine önem veriyoruz. "

Detayları öğrenmek için eğitim danışmanlarımız ile görüşebilir, size ve bütçenize uygun olanını seçebilirsiniz. Kampanya ve paketler tüm bölüm [müzik, dans, kişisel gelişim] ve branşlar için geçerlidir.

İndirim ve Burslar:

·         Tüm branşlarda %30 burs şansını yakalayabilirsiniz.

·         Kardeş ve kuzenlere tüm branşlarda %20 indirim.

·         Veliler için tüm branşlarda %30 indirim.

·         Sokaktan sanata kampanyası ile çocuklar ve ev hanımlarına 125TL aylık ücrete kurs.

·         Müzik öğretmeni ve konservatuar öğrencilerine %50 indirimli ders olanağı.

·         Üniversite öğrencileri ve öğretmenlere %20 indirimli ders seçenekleri.

·         İkinci barnş için %30 indirim.

·         Yaz döneminde %30 indirimli dersler.

 Paket ve Üyelikler:

·         Tüm müzik, dans ve kişisel gelişim bölümlerinde 4-8 ve 12 aylık peşin ödemelerde %30 indirim olanağı.

Sözünüze enstrümanhediyesi.

" Müzik aletleri ve dans kostümü temin ettiğimiz anlaşmalı mağazalarımız vardır. "

Öğrenci dilerse istediği yerden istediği kalite enstrüman veya kostümü tedarik edebilir. Ancak bizim denetimimizden/onayımızdan geçmiş ve garantili olan ürünlerden almak isterse; öğrencinin fiziksel yapısı ve bütçesine uygun en doğru enstrüman veya kostümü piyasa değerinin daha altında temin edebilmekteyiz. Anlaşmalı mağazalar bize özel taksit seçeneği de sunmaktadır. Bu imkânı yalnızca kayıtlı olan öğrencilerimize yapmaktayız. Dışardan gelen müşteri için satış bölümümüz normal ücret [indirimsiz] karşılığında çalışmaktadır. Belli nedenlerden dolayı enstrümanını derse getiremeyen öğrencilerimize çok cüzi rakamlara kiralama yapılmaktadır. Bu alınan kiralama bedeli; enstrümanın tel, tesviye, bakım vs gibi giderlerinde kullanılmaktadır.

" Kurumunuz köklü, Öğretmenleriniz Tecrübeli midir? Soruları ile de açıklanabilir. "
  • 23 senedir İstanbul Kartal'da eğitim veren, akademik ve sistematik ders anlayışını bozmadan çağın gereksinimleri doğrultusunda kendini yenileyen, ilim ve bilimsel gerçeklere önem veren, yenilikçi, öncü, tecrübeli ve köklü bir kurum olduğumuz için.
  • Öğretim kadromuzun; üniversal eğitimden geçmiş, kendini sürekli yenileyen, değiştiren, alanında uzman ve donanım sahibi kişilerden oluşmasından dolayı.
  • Eğitim programı ve müfredatlarımızın sistematik anlayışta olması ve zamana göre kendini yenilemesinden dolayı.
  • Küçük hayallerle bizimle tanışmış, bugünün müzik öğretmeni, akademisyen ve Sanatçılarını yetiştirdiğimiz için. 
  • Birçok öğrencimizi nitelikli eğitim programlarıyla yetiştirip, hayalleri doğrultusunda lise ve üniversitelerin müzik ve sahne sanatları bölümlerini kazanmalarında rol oynadığımız için.
  • Çocuklarımızın sokaktan-sanata, tabletten-sanata doğru yol almasını sağladığımız için.
  • Sadece alacağınız dersin içeriğini değil, kültürel ve teorik aktarımını da öğrettiğimiz/anlattığımız için.
  • Sosyalleşmenin yanı sıra sevgi, saygı, disiplin ve ahlaki değerlerimizi ön plana aldığımız için. 
  • Büyük bir aile olduğumuz için. 
  • Dünü değil geçmişi araştırıp; bugünü değil yarını planladığımız için. 
  • Yakın geçmişte öğrencimiz olan arkadaşlarımızın şimdi aynı heyecanla çocuklarına eğitim verdiğimiz için. 
  • Okul öncesi ve 7 den 77'ye herkese eşit ve kabiliyetine uygun eğitim programları oluşturduğumuz için.
  • Ucuz değil nitelikli ve çağdaş eğitimi tercih ettiğimiz için.
  • Boş zamanı değerlendirme değil; sonuç odaklı yaklaştığımız için
  • Ticari değil, sanatsal yaklaşım ve geleneksel kültürümüze önem verdiğimiz için.
" Öğrenci adayının çalacağı enstrümana yönelik fiziksel ve uygunluk derecesi önemlidir. "

Yaş sınırı ve belli kriterleri göz önüne almadan eğitim programına dahil edilen öğrencide sağlık problemi olabileceği gibi [fiziksel] enstrümanından soğuma ve başarısızlık psikolojisi de görülebilir. Okul öncesi eğitimlerimizde çocukların rahat kullanabileceği ve hakimiyet sağlayabileceği enstrümanlar tercih edildiğinde 3-3,5 yaşından itibaren eğitime dahil ettiğimiz öğrencilerimiz mevcuttur. Küçük engelleri olan adaylarımızın eğitime katılmaları mümkündür ancak, uzman eğitimcilerin istişaresi önemlidir. Yüksek yaş sınırımız yoktur J refleks kaybı olmayan, sabrı olan tüm adaylarımızı [7 den 77 ye ] derslerimize dahil edebiliriz.

" Telli sazlar sınıflamasına giren Bağlama, toplam 7 sıra tele sahip bir enstrümandır. "

Yaş sınırı ve belli kriterleri göz önüne almadan eğitim programına dahil edilen öğrencide sağlık problemi olabileceği gibi [fiziksel] enstrümanından soğuma ve başarısızlık psikolojisi de görülebilir. Okul öncesi eğitimlerimizde çocukların rahat kullanabileceği ve hakimiyet sağlayabileceği enstrümanlar tercih edildiğinde 3-3,5 yaşından itibaren eğitime dahil ettiğimiz öğrencilerimiz mevcuttur. Küçük engelleri olan adaylarımızın eğitime katılmaları mümkündür ancak, uzman eğitimcilerin istişaresi önemlidir. Yüksek yaş sınırımız yoktur J refleks kaybı olmayan, sabrı olan tüm adaylarımızı [7 den 77 ye ] derslerimize dahil edebiliriz. Tel sayısı, akort sistemi, icra teknikleri ve isimlendirilmesi yöre/bölgelere göre değişmektedir. Orta Asya coğrafyasından Anadolu topraklarına taşındığını dile getiren bir grup araştırmalarda görüyoruz ki bağlamaya benzer ''Lute'' tipinde çalgılar vardır. Bunlar ''Ruzba'', ''Domra'', ''Setar'', ''Dutar'' vb. adlandırmalarla karşımıza çıkmaktadır.

Dede korkut hikayelerinde, Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde ve birçok orta asya müziği araştırma kitaplarında bağlama ve benzeri enstrümanların el, mızrap/pena ve yay ile çalındığı ifade edilir. Bu tür sazların genel adına [Kopuz] dendiği ve özellikle sap/klavye kısmına perde bağlandıktan sonra bağlama ismini almış olabileceğini söyleyen otoriteler vardır. Çok önceleri tellerin kedi veya hayvan bağırsaklarından [kiriş tel] yapıldığını ve mızrapsız çalındığını biliyoruz. Günümüzde de mızrapsız çalım tekniği [şelpe-şelpme-sürtme vs.] yaygın olarak kullanılmaktadır.

Anadolu'da bağlama yapımında oyma tekne denilen teknenin kullanıldığı; bütün bir ağacın oyularak teknenin oluşturulduğu ve birkaç sap takma tekniği ile sapın takılarak yapımının tamamlandığını söyleyebiliriz. Şimdi ise bu sistem yerine; yarak tekne denilen ağaç parçacıklarının te tek sıralanarak tekneyi oluşturduğunu ve formsal olarak da eski yapılanlara göre biraz daha evrimleştiğini vurgulayalım. Ülkemizde 1950-60?lı yıllardan sonra modernitenin de getirisi olarak bağlama yapımında da bir takım değişim ve denemeler olmuştur. En önemlisi tekne yapısının formu, ikincil önemli olan değişim tel ve perde sayısının artmasında görülür. Sap boyunun kısalması veya teknenin formunun büyümesi ile sapın uzaması gibi daha farklı değişimler de yaşanmıştır.

Anadolu'da bir çok isimle anılan [ırızva, bozuk, dımbır, dımbıl, ruzba, çöğür, saz vs.] bağlama ailesini küçükten büyüğe doğru sayacak olursak; cura, bağlama, tambura ve meydan/divan sazı olarak sıralayabiliriz. Daha detaylı inceleyecek olursak her bir bağlama ebadının toplu icra esnasında kullanıldığı yeri itibariyle de farklı isimlendirildiğini belirtmeliyiz. Örneğin; ''bağlama curası'', ''tambura curası'', ''dede curası'' vb. isimlendirmeleri görmekteyiz. Bölümlerini; tekne, ses kapağı, sap/klavye, akort burguları, alt-üst eşik, perde ve teller olarak belirtebiliriz.

" Bir aylık solfej&nota eğitiminden sonra yapılan sınav sonucunda öğrenci çalgı derslerine katılmaya hak kazanır. Bağlama ile çaışılan 5-6 aylık süreçte temel nota kalıplarına yönelik küçük melodi deşifreleri çalınır kıvama gelir. "

Sonrasında âşıklama, zeybek, halay, semah, deyiş, karşılama, silifke, kayseri ve konya tavırları ile eğitime devam edilir. Bağlama seçiminde sınıfın talebine göre tercihen kısa veya uzun sap olarak entrüman seçilir. Belirlenmiş müfredat doğrultusunda sırasıyla; Bağlama Düzeni, Bozuk düzeni, Müstezad Düzeni ve Misket Düzeni'nde eğitim sürdürülmektedir. Bu dört ana düzen dışında bölge ve yörelere has kullanılan akort şekillerine örnekler verilmektedir; Hüdayda (Fidayda) Düzeni, Bozlak Düzeni, Müstezad Düzeni vb. Ayrıca ezgi karar tonunun kuvvetlendirilmesi amaçlı uygulanan akort şekilleri de gösterilmektedir.

" Her dönem farklı zaman dilimlerinde yaptığımız dinleti, konser, gösteri vb bir çok etkinlikte görev alabilirsiniz. "
Kendinizi profesyonel müzik ve dans hayatına taşıyabilirsiniz. Akademisyen, müzikolog, luthier, müzik öğretmeni, ses artisti, saz artisti, dansçı vb. birçok alanda olabilmeniz adına her zaman yanınızdayız. Kurum içi veya dışından oluşturabileceğiniz grup ile ticari kurumlarda [bar, cafe vb.] müzik yapabilirsiniz.
" Sistem ve içerik şu şekilde özetlenebilir; "

Bağlama tutuş ve oturuş

  • Sağ ve sol elin eşzamanlı hareketi üzerine çalışmalar.
  • Perde tanıma etütleri
  • Nota kalıp tartımları üzerinde tezene çalışmaları
  • Temel dizi pozisyonları ve pozisyon egzersizleri
  • Başlangıç ezgileri ve öğrenilen tartımlardan türetilmiş küçük melodiler.
  • Küçük melodilerin deşifre edilerek çözümlenmesine yönelik çalışmalar.
  • Bağlamada icrayı tamamlayan nüanslar [takma tezene, parmak vurma, parmak çekme, bağlı çalım vs.] üzerine çalışmalar.
  •  Yöre ve bölgesel tavırlar.
  • Akort ve çeşitleri. Perde düzenleri [akortları] üzerine çalışmalar ve eser icrası.
  • Türk Müziği ve Batı Müziği eserlerinden örnekler.
  • Doğaçlama ve uzun hava açışları üzerine çalışmalar. Transpoze çalışmaları.

Yorumunuz

Lütfen bir yorum yazın.



Yorumlar

Bu makaleye ait yorumlar.

2 yıl önce    

Kampanya duyurusu ile başladık. Çok yardımcı oldular. Baştan aşağı tüm ayrıntılar düşünülmüş. Kararlı ve bilge insanlar. Memnun olduk.

Resül Işık

2 yıl önce    

Resul Bey, değerli görüşleriniz için teşekkür ederiz. Sizleri ağırlamaktan onur duyduk.

DGMD-Yönetim

3 yıl önce    

Cumartesi - Pazar Günleri açık mısınız? Açıksanız aralığı kaç?

Mina Ağaç

3 yıl önce    

Mina Hanım, Cumartesi - Pazar 09:00 ile 20:00 saatleri arası hizmet vermekteyiz. Bu hafta sonu kahve içmeye, tanışmaya bekleriz...

DGMD-Yönetim

3 yıl önce    

Hülya Hanım, değerli görüşleriniz için teşekkür ederiz. Sizleri ağırlamaktan onur duyduk.

DGMD-Yönetim

3 yıl önce    

Başlangıçta önceki kötü tecrübelerimiz yüzünden temkinli gittik. Tanıdık ve çok memnun olduk. Kartal ilçesinin güzide okulu. Büyük Üstad Deniz Hoca ve güler yüzlü kadrosu. Müzik ve Dans Bir arada tercih ettik. Kızımız da çok mutlu

Hülya Gedik